Case Studies
De Digitale Werkplaats Noordoost Brabant heeft al een aantal zeer aansprekende projecten de afgelopen tijd afgerond.
De bossche locals is een evenementenorganisatie gevestigd in de Bossche Binnenstad en gekoppeld aan 3 restaurants in de Bossche Korte Putstraat. De commercieel manager wilde graag beter en een geautomatiseerd inzicht in belangrijke stuurinformatie. Vier studenten van Avans hogeschool hebben onder begeleiding van de Digitale Werkplaats gewerkt aan een oplossing. In dit geval een power BI dashboard. De Avans studenten gingen deze uitdaging aan in de vorm van een challenge. Een challenge is een afgebakend project waar studenten van verschillende opleidingen gedurende 1 week én in groepsverband werken aan een echt vraagstuk van een ondernemer.
In samenwerking hebben de Bossche Locals, de studenten van Avans en de Digitale Werkplaats een operationeel dashboard opgeleverd. De Bossche locals krijgt hiermee inzicht in data die voorheen handmatig uit verschillende databronnen werden gehaald.
Een website waar merchandise artikelen aangeboden worden met namen van steden, provincies en landen. Deze website richt zich op de zakelijke markt.
De vraag vanuit stedenkado.nl was: “Hoe kan ik de omzet die via de webshop loopt verhogen”. Vier studenten van Avans Hogeschool hebben onder begeleiding van de Digitale Werkplaats een advies geschreven dat antwoord geeft op bovenstaande vraag.
De Avans studenten gingen deze uitdaging aan in de vorm van een challenge. Een challenge is een afgebakend project waar studenten van verschillende opleidingen gedurende 1 week én in groepsverband werken aan een echt vraagstuk van een ondernemer. In dit geval hebben studenten eerst een data-analyse gedaan naar de huidige situatie. Omzet en bezoekers zijn geanalyseerd. Met behulp van een eyetracker is tevens het gedrag van de bezoekers op de website in kaart gebracht. Op basis van deze informatie hebben de studenten een adviesrapport geschreven maar daarin aanbevelingen die direct en indirect bijdragen aan het verhogen van de omzet van stedenkado.nl. Studenten hebben voor deze ondernemers tevens een google-analytics dashboard ingericht , waarmee de ondernemer beter inzicht krijgt in het gedrag van de bezoekers op zijn website.
Glaslab was op zoek naar een oplossing voor een digitaal platform voor het actief delen van hun kennis over maakprocessen. Een vierdejaars Communication & Multimedia Design student van Avans Hogeschool heeft een half jaar stage gelopen bij Glaslab en een project uitgevoerd waarin werd onderzocht welke behoefte er bij de doelgroep bestaat voor kennisuitwisseling en community-deelname en wat hierbij de rol kan zijn van het gebruik van data. Deze behoefte is vervolgens vertaald worden naar ‘de gedroomde situatie’ welke vervolgens verder uitgewerkt werd in een stappenplan en vervolgens naar een proof-of-concept waarmee Glaslab vervolgstappen heeft kunnen maken. De werkplaats heeft de ondernemer en de afstudeerder geadviseerd en gecoacht.
Fysiotherapie Kapellaan-Ouwerkerk Vught is het breed gespecialiseerd paramedische centrum waar de klant met zijn of haar klacht centraal staat. Op twee locaties in Vught kun je terecht bij het team van gespecialiseerde therapeuten. Het slimmer kunnen inzetten van data om de klantreis beter in kaart te brengen en te optimaliseren was de aanleiding voor een project bij de Digitale Werkplaats. De eigenaren waren op zoek naar stuurinfo binnen in de organisatie om besluiten op te nemen. De fysiotherapeut werkt op locatie en zit veel in een één-op-één-contact met de cliënt. Er is data beschikbaar vanuit de evaluatie-instrumenten na afloop van een behandeltraject. Dit project is ondergebracht in een vierdejaars minor. Studenten uit deze minor hebben onder begeleiding onderzoek gedaan naar behoeften en inventarisatie van huidige situatie middels zaken zoals een Data Health Check, en een Datascience Project Canvas.
Er is gestart met onderzoek naar de technische aspecten van de huidige dienstverlening. Studenten hebben hierbij vragen beantwoord zoals: wat zijn de op dit moment beschikbare databronnen, welke data is binnen die bronnen voorhanden en is de beschikbare data ook kloppend (qua inhoud en formats). De opdracht wordt in 16 weken uitgevoerd vanuit een voorgenomen verbinding met de vierdejaarsminor Emerging Technologies Playground van Avans Hogeschool. Dit traject heeft inzichten opgeleverd voor het opstellen van een service blueprint, waarbij de huidige service en de beschikbare kanalen in kaart worden gebracht vanuit het perspectief van de gebruiker. Een onderdeel uit deze roadmap is uitgevoerd als een eerste schetsontwerp.
Lekker, gezellig en gezond eten en drinken in de zorg: daar draait het om bij Care Culinair.
Care Culinair helpt het voedingsproces van zorgorganisaties op orde te brengen en ondersteunt, schoolt en motiveert zorgmedewerkers om dit in de praktijk te realiseren. Met als doel gezonde en gelukkige cliënten én gezonde zorgorganisaties.
Via de Rabobank en het MKB Datalab kwam Care Culinair bij de Digitale Werkplaats Noordoost Brabant terecht met een vervolg- en implementatievraagstuk. Waarbij de opzet vanuit het MKB Datalab als basis gebruikt. Samen met Care Culinair, Avans-studenten en een team van experts ontwikkelde we, op basis van een datamodel van het MKB Datalab, een systeem om de data geautomatiseerd deze inzichten te laten genereren om zo voedselverspilling en ondervoeding in de zorg tegen te gaan en kosten te besparen. Het traject is door de studenten uitgevoerd als afstudeerproject. In korte sprints is het project uitgevoerd van idee en een voorspellend algoritme tot een werkend systeem waarmee het systeem in de praktijk getest kan worden. Ook wel een Minimal Viable Product genoemd. Er is een product opgeleverd wat volwassen genoeg is om een proef mee te draaien maar wat nog niet geheel uitontwikkeld is. Hierdoor kan er vroegtijdig in het traject een representatieve klantpilot gedraaid worden en is er nog voldoende flexibiliteit om doorontwikkeling overzichtelijk te houden.
Meer weten over een van de projecten. Neem dan contact met ons op.