Case Study
Care Culinair
Inzichten creëren in voedselverspilling en ondervoeding
Lekker, gezellig en gezond eten en drinken in de zorg: daar draait het om bij Care Culinair. Care Culinair helpt het voedingsproces van zorgorganisaties op orde te brengen en ondersteunt, schoolt en motiveert zorgmedewerkers om dit in de praktijk te realiseren. Met als doel gezonde en gelukkige cliënten én gezonde zorgorganisaties.
Zo helpt Care Culinair organisaties om voedselverspilling (200 mln p/j) en ondervoeding (1,8 mld p/j) in de zorg tegen gaan tegen te gaan door inzichten te geven over voedselverspilling.
Eten en drinken zijn een primaire levensbehoefte en essentieel voor de gezondheid. Vooral in de zorg zijn een heldere visie en het juiste voedingsconcept van groot belang. Voor Care Culinair staan kennis en dienstbaarheid centraal om voedingsconcepten in de praktijk te realiseren.
Wat was de aanleiding
Via de Rabobank en het MKB Datalab kwam Care Culinair bij de Digitale Werkplaats Noordoost Brabant terecht met een vervolg- en implementatievraagstuk. Waarbij de opzet vanuit het MKB Datalab als basis gebruikt.
Hoe is het aangepakt?
Samen met Care Culinair, Avans-studenten en een team van experts ontwikkelde we, op basis van een datamodel van het MKB Datalab, een systeem om de data geautomatiseerd deze inzichten te laten genereren om zo voedselverspilling en ondervoeding in de zorg tegen te gaan en kosten te besparen. Het traject is door de studenten uitgevoerd als afstudeerproject.
In het traject in een moderne webtoepassing gerealiseerd op basis van meerdere technieken zoals React, Python en PostgreSQL. De toepassing is zowel via een browser als via een mobiele toepassing benaderbaar.
Wat is er bereikt?
In korte sprints is het project uitgevoerd van idee en een voorspellend algoritme tot een werkend systeem waarmee het systeem in de praktijk getest kan worden. Ook wel een Minimal Viable Product genoemd. Er is een product opgeleverd wat volwassen genoeg is om een proef mee te draaien maar wat nog niet geheel uitontwikkeld is. Hierdoor kan er vroegtijdig in het traject een representatieve klantpilot gedraaid worden en is er nog voldoende flexibiliteit om doorontwikkeling overzichtelijk te houden.
Na afronding van het project in de werkplaats wordt de verdere ontwikkeling en implementatie van het project opgepakt door een van de expertbedrijven van ons netwerk met het Platform Driven by Data.

Ik wil graag meer weten »
Case Study
Fysiotherapie Kapellaan
Op zoek naar stuurinformatie om besluiten op te nemen
Fysiotherapie Kapellaan wil slimmer data kunnen inzetten om de klantreis beter in kaart te brengen maar ook te optimaliseren. De eigenaren waren op zoek naar stuurinfo binnen in de organisatie om besluiten op te nemen. De fysiotherapeut werkt op locatie en zit veel in een één-op-één-contact met de cliënt. Er is data beschikbaar vanuit de evaluatie-instrumenten na afloop van een behandeltraject.
Dit project is ondergebracht in een vierdejaars minor. Studenten uit deze minor hebben onder begeleiding onderzoek gedaan naar behoeften en inventarisatie van huidige situatie middels zaken zoals een Data Health Check, en een Datascience Project Canvas.
Meer informatie »